•  
  •  
  •  
   
  • Na predlog Centra, Informator o radu Ministarstva odbrane proglašen najboljim

  •  
  • Datum: 28. septembar 2011.
   Dodeljena priznanja povodom Međunarodnog dana prava javnosti da zna: prenosimo intervju sa Markom Miloševićem, istraživačem BCBP
   Rodoljub Šabić uručuje priznanje Draganu Šutanovcu, 28. septembar 2011.
   Rodoljub Šabić uručuje priznanje Draganu Šutanovcu, 28. septembar 2011.

   U okviru obeležavanja Međunarodnog dana prava javnosti da zna, 28. septembra, prvi put je uručeno posebno priznanje državnom organu Republike Srbije koji je objavio najbolji informator o radu. Ovoga puta, na predlog Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP), najboljim je proglašen Informator Ministarstva odbrane (MO).

   Ministar odbrane Dragan Šutanovac je istakao kako je MO pošlo za rukom da "promeni kliše o vojnoj tajni, najpre zahvaljujući ljudima koji su radili na Informatoru", ali i da će "u tom pravcu i nastaviti" zato što je "nagrada veliki podstrek da budemo i dalje uspešni, naročito zbog toga što je naš sistem dugo važio za zatvoren“. 

   BCBP je uradio analizu informatora o radu Bezbednosno-informativne agencije (BIA), Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i MO u periodu od 2008. do 2011. godine.

   Marko Milošević, istraživač ovog centra, istakao je u razgovoru za dnevni list "Danas" da je "primetno da su ove tri institucije u 2008. samo formalno objavljivale informatore, koji nisu bili u skladu sa tada važećim uputstvom". Međutim, može se primetiti značajan kvalitativni iskorak ove tri institucije u izradi informatora. On kaže da na ovaj način građani mogu da saznaju neophodne informacije, a ostvaruje se i veći nadzor nad sektorom bezbednosti.

   "Nijedan od tri informatora nije ranije sadržao detaljan plan budžeta, prihoda i rashoda i podataka o javnim nabavkama. Ministarstvo odbrane je imalo samo nekoliko informacija o budžetu, ali bez mogućnosti građana da ostvare uvid u strukturu potrošnje. Sva tri informatora nisu prelazila obim od dvadesetak strana, dok, poređenja radi, današnji informatori ovih institucija imaju oko stotinak stranica" - objašnjava Milošević.

   Prema njegovim rečima, Ministarstvo odbrane je blagovremeno ažuriralo svoj informator o radu, dok je u slučaju BIA i MUP vladalo zatišje u periodu od 2008. do 2010. U MO, kako kaže, već od 2007. postoje osobe zadužene za postupanje po zahtevima građana za informacijama od javnog značaja, dok su u MUP tu funkciju obavljala lica iz Biroa za predstavke i žalbe. Milošević dodaje da je izostavljen i deo o najčešćim pitanjima građana, što je u naknadnim verzijama ispravljeno.

   "U 2010. dolazi do promene prakse, koja je najizraženija u MUP i u BIA. Naime, njihovi su informatori poslednji put ažurirani 2008, odnosno 2009. Krajem prošle godine obe institucije objavljuju informatore koji su vrlo detaljni, sa svim neophodnim informacijama koje uputstvo propisuje. Najnoviji Informator o radu MUP ima čak 400 stranica i prikazuje sve stavke iz ostvarenih javnih nabavki, kao i najveći deo budžeta. Ranije skrajnute informacije o najčešćim pitanjima građana uredno su navedene u Informatoru" - napominje Milošević.

   On ističe da BIA, takođe, redovno ažurira svoj informator, mada su budžetske stavke, zbog prirode posla, manje zastupljene, jer je nemali broj poverljivih nabavki koje se ne prikazuju u informatoru. Opet, postoje podaci o ukupnim sumama koje su potrošene, kao i o podaci o nabavkama male vrednosti.

   "MO blagovremeno poboljšava kvalitet svog Informatora, pa su tako na njihovom sajtu dostupni posebni aneksi o javnim nabavkama po tromesečjima u poslednje tri godine. Takođe, ovo ministarstvo građanima daje ukupnu cifru budžeta koji se odvaja za potrebe dve njene agencije - VOA i VBA" - kaže Milošević.

   Za doprinos afirmisanju prava na pristup informacijama i transparentnost u radu, u kategoriji najviših organa vlasti, poverenik je uručio priznanje Narodnoj skupštini RS. U kategoriji republičkih organa javnih vlasti priznanje je uručeno Narodnoj banci Srbije. U kategoriji pokrajinskih organa javnih vlasti, u ime Pokrajinskog sekretarijata za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu priznanje je primio pokrajinski sekretar Tomislav Stantić, a u kategoriji lokalnih organa javnih vlasti priznanje je primio zamenik predsednika Opštine Krupanj, Saša Bogdanović. U kategoriji pravosudnih organa, u ime Apelacionog suda u Novom Sadu, priznanje je primio v.f. predsednika Slobodan Nadrljanski.

   Najvažnije priznanje i statuetu za poseban doprinos afirmisanju prava na pristup informacijama i transparentnost u radu u kategoriji svih organa javnih vlasti dodeljeno je Zaštitniku građana.

   Iskorišćeni delovi teksta "Informatori o radu MUP, BIA i Ministarstva odbrane sve detaljniji". Autor: Bojan Cvejić, dnevni list "Danas", 27. septembar 2011.

  •  
  • Postavite komentar

  •  
  •  
  • Pogledaj komentare

  •  
  •