•  
  •  
  • Kontakt za medije

  • Za sve informacije o aktivnostima BCBP obratite se saradnici za komunikacije:

   Dragana Belanović 064/647-9097

   dragana.belanovic@bezbednost.org

    

  •  
  •  
  • Info BCBP

  • Prijavite se kako bi ste redovno dobijali naš bilten:
  •  
  •  
  • Kontakt za OCD

  • Ukoliko želite da sarađujete sa BCBP ili mrežama čiji smo članovi, ili želite da najavite svoje aktivnosti, pišite na:

   office@bezbednost.org

  •  
  •  
  •  
   
  • Najbolje iz BCBP u 2013. godini

  •  
  • Datum: 27. decembar 2013.
   Doprinos sistemskoj borbi protiv korupcije u policiji, bezbednosnim službama i Vojsci Srbije, unapređenje rodne ravnopravnosti u sektoru bezbednosti, pokretanje dijaloga o budućnosti srpsko-albanskih odnosa i početak praćenja napretka Srbije u poglavljima 23 i 24 pregovora sa EU obeležili su aktivnosti Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) u godini za nama.

   BCBP je početkom 2013. godine na globalnoj listi najprestižnijih nezavisnih istraživačkih centara rangiran među 20 najboljih u Centralnoj i Istočnoj Evropi i uz samo još tri organizacije iz ovog dela starog kontinenta uvršteni smo u top 70 istraživačkih centara na svetu koji se bave bezbednošću i međunarodnom politikom. 

   Nezavisno praćenje pregovora sa EU

   BCBP je inicirao osnivanje prve koalicije OCD za praćenje napretka Srbije u pregovorima sa EU - „prEUgovor“. Koaliciju pored BCBP čine ASTRA, CPES, CINS, Grupa 484 i Transparetnost Srbija. Javnosti smo izneli ocenu napretka Srbije u oblastima vladavine prava i zaštite osnovnih prava (poglavlje 23 pregovora sa EU) i oblastibezbednosti, pravde i slobode (poglavlje 24). Tokom bilateralnog analitičkog okvira (skrininga) dalismoocenuusklađenosti srpskog zakonodavstva sa pravom EU. Pored toga, zahtevali smo javnost pregovora i definisanje mehanizama za uključivanje građanskog društva u praćenje procesa. Naš cilj je da proces pristupanja EU iskoristimo za ukazivanje na neophodne promene za ostvarenje suštinskog napretka u daljoj demokratizaciji Srbije. 

   Rizici korupcije u sektoru bezbednosti

   Istraživački tim BCBP je prikazao mapu glavnih rizika od pojave korupcije u vojsci, policiji i službama u knjizi „Korupcija u sektoru bezbednosti Srbije“, a veliku pažnju javnosti ovde godine je privuklo i otkriće BCBP da 90% građana smatra da je policija korumpirana. Zato smo proširili A-COP grupu kako bi uključili još organizacija civilnog društva u borbu protiv korupcije u policiji i na zajedničkim obukama razvijali znanja neophodna za ovaj posao. Početkom godine predstavili smo nalaze prvog Globalnog anti-korupcijskog indeksa za sisteme odbrane u kojem je Srbija ocenjena kao zemlja za visokim rizikom od korupcije u sistemu odbrane. Pored ukazivanja na rizike od korupcije, pokrenuli smo i istraživanje o dobirim rešenjima za uspostavljanje sistema integriteta u sektoru bezbednosti, uključujući i razvoj partnerstva između OCD, skupštine i nezavisnih državnih organa u nadzoru. Jedan od predloga proistekao iz ove inicijative je i ukazivanje na neophodnost regulisanja nespojivih dužnosti u policiji. Priznanje za svoj rad u nadzoru sektora bezbednosti je došlo od Uprave za javne nabavke koja jeimenovala BCBP za Građanskog nadzornika za javne nabavke veće od milijardu dinara.

   Rodna ravnopravnost u sektoru bezbednosti

   Nastavili smo da radimo na poboljšanju sprovođenja Rezolucije UNSB 1325 Žene, mir i bezbednost u Srbji i regionu kroz praćenje sprovođenja Nacionalnog akcionog plana. Ovu temu približili smo novinarima obukom i studijskim posetama, a po prvi put su nagrađeni autori najboljih priloga o ulozi žena u sektoru bezbednosti. Uz podršku medija i brzu reakciju Poverenice za zaštitu ravnopravnosti BCBP je uspeo da ukine diskriminaciju pri upisu studentkinja na Kriminalističko-policijsku akademiju i Vojnu akademiju. Naše znanje u ovoj oblasti podelili smo i sa specijalizovanim delovima MUP-a kroz treninge za uvođenje rodne perspektive u policijski rad. U regionu, organizovali smo prvi dijalog građanskog društva i državnih institucija o sprovođenju Rezolucije i zajedno sa partnerima iz Tirane, Prištine, Sarajeva i Skoplja objavili komparativnu analizu „Žene, mir i bezbednost na Zapadnom Balkanu“.

   Unapređenje srpsko-albanskih odnosa i razmena iskustva

   Polazeći od pretpostavke da je za stabilizaciju regiona ključ u unapređenju srpsko-albanskih odnosa, najviše napora smo uložili da istražimo percepcije o preprekama i mogućnostima za uspostavljene dugotrajnog mira između ovih naroda. U okviru Foruma za bezbednosna istraživanja otvorili smo u Tirani, Prištini i Beogradu dijalog unutar svake od tri zajednice o mogućnostima unapređenja srpsko-albanskih odnosa, ali i izgledima najlošijih scenarija. Veliku pažnju je privuklo i zajedničko istraživanje javnog mnjenja o briselskom dijalogu, budućnosti odnosa i ljudskoj bezbednosti, kao i zaključci analize „Severno Kosovo posle opštinskih izbora: u pravcu nove (ne)ravnoteže“.  Pored toga, u  Beogradu i Tirani razovarali smo o mogućnostima unapređenju odnosa između Albanije i Srbije.

   Kroz saradnju sa partnerskim organizacijama u regionu, nastavili smo da razmenjujemo dobre prakse nadzora bezbednosnih institucija i analiziramo bezbednosne izazove na Zapadnom Balkanu. Zajedno smo učili o borbi protiv korupcije u policiji, a kroz saradnju sa RACVIAC-om nastavili smo da svoja znanja prenosimo zaposlenima u bezbednosnim institucijama iz celog regiona. Analizirali smo i prakse saradnje policija, vojske i diplomata koje dovode do transformacije regiona iz konfliktne zone u bezbednosnu zajednicu i o tome diskutovali u Beogradu i Skoplju. Nalazi ovog regionalnog istraživanja biće objavljeni u akademskoj izdavačkoj kući Ashgate.

   Evropska i međunarodna bezbednost

   Zaštitni znak naše međunarodne delatnosti je ko-organizacija Beogradskog bezbednosnog foruma, glavnog skupa za razmatranje regionalnih tema u globalnom kontekstu i za dovođenje globalnih tema na Balkan. BCBP je i ove godine priredio akademski skup Foruma, kao i analitički izveštaj sa konferencije. Pored toga, koorganizovali smo i stručnu radionicu o borbi protiv terorizma koja je u Beogradu okupila eksperte iz Evrope, Afrike, Amerike.

   Naš doprinos analizi evropskih bezbednosnih tema prepoznat je i kroz zahteve za učestvovanjem u međunarodnim mrežama i na evropskim svetskim skupovima. BCBP je prva organizacija sa Balkana koja je postala članica OEBS Mreže nezavisnih istraživačkih centara i akademskih institucija, čiji suciljevipronalaženje rešenja prevazilažnje rastućeg jaza između evroatlanstke (okupljene oko EU i NATO) i evroazijske (okupljene oko Rusije) bezbednosne zajendice i trasnfromacijaOEBS-a. Tokom 2013. smo intenzivno sarađivali saspecijalizovanim portalom za pitanja evrointegracija EurActiv Srbija, nastavili partnerstvo sa Mrežom za međunarodne odnose i bezbednost(ISN) koju čini preko 250 partnerskih organizacija, a postali smo i deo internacionalne Mreže instituta za istraživanje demokratije.

   BCBP u brojkama

   U 2013. godini objavljivili smo preko 40 specijalizovanih publikacija, organizovali i učestvovali u više od 50 javnih događaja, preko 400 puta se pojavili u domaćim i regionalnim medijima, dobili nekoliko novih članova istraživačkog tima, mentorisali desetak stranih i domaćih stažista i gostujućih istraživača/ica, poreknuli nova paratnerstva sa drugim OCD iz Srbije i regiona.

    I u godini pred nama ćemo otvarati teme važne za nastavak reforme sektora bezbednosti, regionalnu bezbednosnu saradnju i međunarodne bezbednosne tokove, a sve u korist bezbednosti i prava građanki i građana.

   Cilj 2014. godine nam je da u saradnji sa vama postanemo još bolji!

    

   Povezane teme:Najbolje iz BCBP
  •  
  • Postavite komentar

  •  
  •  
  • Pogledaj komentare

  •  
  •