•  
  •  
  • Kontakt za medije

  • Za sve informacije o aktivnostima BCBP obratite se saradnici za komunikacije:

   Dragana Belanović 064/647-9097

   dragana.belanovic@bezbednost.org

    

  •  
  •  
  • Info BCBP

  • Prijavite se kako bi ste redovno dobijali naš bilten:
  •  
  •  
  • Kontakt za OCD

  • Ukoliko želite da sarađujete sa BCBP ili mrežama čiji smo članovi, ili želite da najavite svoje aktivnosti, pišite na:

   office@bezbednost.org

  •  
  •  
  •  
   
  • Povećati poverenje građana u policije na Balkanu

  •  
  • Datum: 27. februar 2015.
   Upravljanje ljudskim resursima, slaba unutrašnja kontrola i politizacija najveći su problemi policija u regionu, a unapređenje stanja u ovim oblastima ključno je za jačanje integriteta institucija bezbednosti, zaključak je tribine o odgovornosti u radu policija na Zapadnom Balkanu.

   Više od 50 učesnika na tribini o odgovornosti policije na Zapadnom Balkanu koju je organizovao BCBP
   Više od 50 učesnika na tribini o odgovornosti policije na Zapadnom Balkanu koju je organizovao BCBP

   Policije regiona susreću se sa sličnim problemima kao što su politizacija policije ili korupcija pri zapošljavanju, istaknuto je na skupu u Medija centru u Beogradu koji je organizovala regionalna mreža organizacija civilnog društva POINTPULSE u petak 27. februara 2015. godine.

   Glavni razlog osnivanja mreže POINTPULSE je činjenica da je poverenje građana u policiju u regionu ispod svetskog proseka koji iznosi od 60% do 90%, istaknuo je istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Saša Đorđević. Tako je u Srbiji poverenje u policiju 35%, što je više za 5% u odnosu na prethodnu godinu, ali manje u odnosu na 2011. i 2012. U Bosni i Hercegovini je 55%, u Crnoj Gori je 44% i na Kosovu je 43%, što je sve ispod svetskog proseka, objasnio je Đorđević.

   Istraživačica javnih politika Istituta Alternativa Dina Bajramspahić i istraživač BCBP Saša Đorđević na konferenciji POINTPULS mreže
   Istraživačica javnih politika Istituta Alternativa Dina Bajramspahić i istraživač BCBP Saša Đorđević na konferenciji POINTPULS mreže
   Efikasnost policije se ne zasniva samo na statističkim podacima nego na i tome da li građani imaju poverenje u nju i da li se osećaju zaštićeno zbog čega se postavlja pitanje odgovornosti policije, rekao je Đorđević i istakao da bi najavljeni novi Zakon o policiji trebalo da reši neke od problema.

   „Prednacrt Zakona o policiji ima svoje dobre i loše strane. Unapređeno je upravljanje ljudskim resursima jer su taksativno nabrojani kriterijumi za napredovanje i predviđen je konkurs. Nije dobro što i dalje ministar postavlja i razrešava načelnike područnih policijskih uprava. Ako tako ostane, politizacija policije biće i dalje problem“, zaključio je Đorđević.

   „U BiH imamo poprilično veliko poverenje u policiju, ali samo 20-25% poverenja u sudstvo u pravosuđe. Situacija sa policijom je solidna s obzirom na to da je složena ustavna struktura u kojoj rade 22 policije koje su poprilično samostalne“, kazao je generalni sekretar Centra za sigurnosne studije iz Sarajeva Denis Hadžović.

   Korupcija u policiji sveprisutna

   On je istakao da su zakoni koji uređuju ovu oblast dobri ali da problemi nastaju pri njihovoj implementaciji. U proteklih godinu dana 67% građana bili svedoci u davanju mita u saobraćaju, dok 57% njih smatra da postoji korumpiranost prilikom zapošljavanja, a najkorumpiranije mesto u BiH je direktor policije, odnosno ministar, podvukao je Hadžović.

   Procentualno, čak 72% građana u Crnoj Gori smatra da je korupcija sveprisutna, ističe Dina Bajramspahić, istraživačica javnih politika Instituta Alternativa iz Podgorice.

   „Opšte je poznato da u Crnoj Gori korupcija ključan problem, kao i sprega između organizovanog kriminala i političkih struktura. Problem politizacije policije je takođe veliki jer je država najveći poslodavac u zemlji, zapošljavanje se obavlja bez kriterijuma i zasluga sa čestim neobjašnjivim smenama nadležnih. Potrebno je pojačati kontrolu imovinskih kartona“, podvukla je Bajramspahić.

   Veliko interesovanje predstavnik domaćih i međunarodnih institucija za tribinu POINTPULSE mreže govori o značaju rada na unapređenju integriteta policija u regionu
   Veliko interesovanje predstavnik domaćih i međunarodnih institucija za tribinu POINTPULSE mreže govori o značaju rada na unapređenju integriteta policija u regionu
   Još jedan od problema sa kojim se Crna Gora susreće jeste i prevelik broj policijskih službenika, istakla je istraživačica javnih politika Instituta Alternativa. Naime, u zemljama Evropske unije uposleno je prosečno 300 policijskih službenika na 100.000 gađana, dok je u Crnoj Gori ovaj broj 808. Bajramspahić je istakla da je posebno problematično to što u Crnoj Gori policija nije ohrabrena za borbu protiv organizovanog kriminala, budući da još uvek nisu otkriveni naručioci nekoliko napada na policajce koji su se desili u proteklom periodu.

   Istraživač Kosovskog centra za bezbednosne studije Plator Avdiu smatra da treba jačati borbu protiv korupcije u policije, posebno u javnim nabavkama gde se sredstva ulažu mimo zakonskih procedura.

   „Uticaj politike, nepotizam i javne nabavke predstavljaju tri glavna rizika od korupcije u policiji Kosova. Kosovska policija je najmlađa institucija ove vrste u Evropi, budući da se razvijala tek u poslednjih 15 godina. Međutim, policijske snage su među najstarijim ukoliko se u obzir uzme prosečno životno doba policijskih službenika. Ovaj problem trebalo bi da bude rešen usvajanjem novog Zakona o ranom penzionisanju policijskih službenika, koji bi omogućio da se policijske snage Kosova podmlade penzionisanjem oko 1000 policajaca i primanjem istog broja novih u službu, istakao je Avdiu.

   Zajednički problem koji su istraživači uočili jeste i taj što država ne ohrabruje dovoljno policiju da odgovorno radi svoj deo posla u borbi protiv korupcije.

   Tribina je organizovana u okviru regionalnog projekta „Puls integriteta i poverenja policija na Zapadnom Balkanu - POINTPULS“ koji podržava Evropska unija kroz program Podrške civilnom društvu. Cilj projekta je da doprinese jačanju poverenja građana u organe za sprovođenje zakona u regionu, kroz borbu protiv korupcije u policiji i promovisanje odgovornosti policije. Projekat zajednički sprovode pet organizacija civilnog društva iz regiona - Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) i Balkanska istraživačka mreža (BIRN) iz Beograda, Centar za sigurnosne studije (CSS) iz Sarajeva, Institut Alternativa (IA) iz Podgorice i Kosovski centar za bezbednosne studije (KCSS) iz Prištine. Za sadržaj projekta odgovoran je isključivo BCBP i stavovi iskazani nisu nužno stavovi EU. Aktivnosti u okviru projekta možete i da pratite putem tvitera: #BalkanCops i #POINTPULSE.


   Tekstu doprinela stažistkinja BCBP Aleksandra Krsmanović

   Izvor: Tanjug

  •  
  • Postavite komentar

  •  
  •  
  • Pogledaj komentare

  •  
  •