•  
  •  
  • Kontakt za medije

  • Za sve informacije o aktivnostima BCBP obratite se saradnici za komunikacije:

   Dragana Belanović 064/647-9097

   dragana.belanovic@bezbednost.org

    

  •  
  •  
  • Info BCBP

  • Prijavite se kako bi ste redovno dobijali naš bilten:
  •  
  •  
  • Kontakt za OCD

  • Ukoliko želite da sarađujete sa BCBP ili mrežama čiji smo članovi, ili želite da najavite svoje aktivnosti, pišite na:

   office@bezbednost.org

  •  
  •  
  •  
   
  • Žene se ne osećaju dovoljno bezbedno u Novom Pazaru

  •  
  • Datum: 19. maj 2015.
   Siromaštvo, loša infrastruktura grada, društvene norme i neadekvatno postupanje policije glavni su faktori koji utiču na to da se žene u Novom Pazaru ne osećaju dovoljno bezbedno u javnom prostoru, a najčešće su izložene, prvenstveno mlade devojke, seksualnom uznemiravanju, uvredama i dobacivanjima na ulici.

   Ključni nalazi istraživanja Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) objavljenog u publikaciji "(Ne)bezbedne u javnom prostoru" predstvaljeni su na okruglom stolu održanom 19. maja 2015. godine u Kulturnom centru Novi Pazar.

   Problem bezbednosti žena u javnom prostoru ne odnosi samo na njihovu fizička bezbednost i zaštitu nego i osećanje sigurnosti i straha od nasilja, navela je autorka publikacije Aurelija Đan, mlađa istraživačica BCBP. Ona je dodala da se žene, kad izađu na ulicu, ne osećaju bezbedno iz mnogo razloga, a jedan od njih je seksualno uznemiravanje i dobacivanje, što ih sprečava da se slobodno kreće gradom.

   “Nasiljem se uglavnom smatraju samo njegovi drastični primeri, kao što su fizičko nasilje ili kriminalne aktivnosti, dok se druge forme nasilja kojima su žene izložene shvataju kao bezazlene i kao nešto što ih ne ugrožava. Nasilje sa kojima se žene susreću kada izađu na ulicu podrazumeva različite vrste ugrožavanja bezbednosti, počev od pukog zurenja, gledanja popreko, pa do uhođenja, razbojništva, fizičkog i seksualnog napada”, istakla je istraživačica BCBP.

   Publikacija ima za cilj da omogući uvid u faktore koji najčešće doprinose osećaju nebezbednosti žena u Novom Pazaru, ali i predloži načine i mere poboljšanja njihove bezbednosti.

   Žene u Novom Pazaru koriste razne taktike kako bi se osećale bezbednije dok se šetaju gradom, od izbegavanja izazovnog odevanja, neosvetljenih ulica i rizičnih mesta, do kretanja u grupama i stalnog držanja telefon pri ruci, navela je Đan i ocenila da ove taktike oduzimaju moć ženama i ograničavaju im slobodu kretanja po gradu.

   Žene se za pomoć radije obraćaju organizacijama civilnog društva koje su specijalizovane za pružanje podrške ženama nego li policiji, istakla je istraživačica BCBP. Kao jedan od načina za unapređenje osećaja bezbednosti žena, Đan je predložila edukaciju policijskih službenika kako bi bolje razumeli žene i njihove probleme i izbegli dodatnu viktimizaciju.

   “Rad policije u zajednici je ključan za prevenciju i suzbijanje nasilja nad ženama u javnom prostoru. Od ukupnog broja uniformisanih policijskih službenika u Novom Pazaru, svega šest odsto su pripadnice ženskog pola, a veća zastupljenost žena u policiji znači i efikasnije reagovanje na slučajeve rodno zasnovanog nasilja prema ženama. Istraživanja potvrđuju da će žena češće prijaviti nasilje policajki nego policajcu, jer smatra da pripadnice policije imaju više razumevanja i da je mnogo lakše da sa njima pričaju o svom problemu”, istakla je Đan.

   Devojke izložene uvredama i dobacivanjima

   Govoreći o glavnim izvorima nebezbednosti žena u javnom prostoru u Novom Pazaru predsednica Udruženja samohranih roditelja "Zajedno" Alma Junis je rekla da su istraživanja pokazala da se ne osećaju bezbedno ne samo u javnim prostorima, nego i u porodicama i šire.

   “Svaki kraj Srbije ima svoje specifičnosti i žene drugačije percipiraju bezbednost, a istraživanje je pokazalo da se žene u Novom Pazaru ne osećaju bezbedno i da se one, obzirom da je ovo ipak patrijahalna sredina, same namerno uklapaju u neke obrasce određenog ponašanja kako bi se zaštitile. Ono čemu su najviše i najčešće izložene mlade devojke su uvrede, dobacivanja, a štite se tako što se oblače po određenim normama kako bi sprecile da budu izložene verbalnom nasilju na ulicama", rekla je Junis.

   Devojkama je, kako su rekle tokom intervjua, potrebno podizanje svesti i jačanje samopouzdanja kako bi mogle da "pokažu zube" i odbrane se od muškog nasilja, objasnila je ona. Junis je ocenila da istitucije koje su zadužene da brinu o bezbednosti žena ne rade dovoljno i da se one, u većini slučajeva, u Novom Pazaru same brinu o svojoj bezbednosti.

   Sarađivati sa OCD na unapređenju bezbednosti

   Komentarišući navode da žene nemaju poverenje u policiju u Novom Pazaru, pomoćnik gradonačelnika i predsednik lokalnog Saveta za bezbednost Hajrudin Hajrović je rekao da je u pitanju specifična sredina u kojoj postoje mnogi problemi i rizici.

   "Savet za bezbednost se trudi da probleme identifikuje, odredi prioritete delovanje i zajednički sa NVO i lokalnim institucijama stvori jedno bezbedno okruženje kako za ekonomski razvoj, tako i za normalan život", rekao je Hajrović, dodajući da je Savet za dve godine održao osam sednica.

   Okruglom stolu je prisustvovalo oko 30 učesnica i učesnika, među kojima i predstavnici lokalne samouprave, akademskih institucija, političkih partija, međunarodnih organizacija i brojnih udruženja građana.

   Ministarstvo unutrašnjih poslova nije odgovorilo na molbu BCBP da imenuje predstavnika/cu Policijske uprave Novi Pazar čije je zaduženje sprovođenje aktivnosti rada policije u zajednici kako bi na okruglom stolu bile predstavljene aktivnosti policije u preveniciji i suzbijanju nasilja prema ženama u javnom prostoru. Ipak, jedan predstavnik PU Novi Pazar se uključio u diskusiju tokom dela predviđenog za pitanja iz publike i istakao da je osećaj bezbednosti građana “svakako glavna smernica za dalji rad”, te da je koncept policije u zajednici u Novom Pazaru “u razvoju”, ali i da “nema dovoljno izvršilaca jer ga ne prati sistematizacija”.

   Okrugli sto je deo projekta BCBP "Procena bezbednosti žena u Novom Pazaru" koji je podržala Ambasada Švajcarske u Beogradu.
  •  
  • Postavite komentar

  •  
  •  
  • Pogledaj komentare

  •  
  •