•  
  •  
  • Kontakt za medije

  • Za sve informacije o aktivnostima BCBP obratite se saradnici za komunikacije:

   Dragana Belanović 064/647-9097

   dragana.belanovic@bezbednost.org

    

  •  
  •  
  • Info BCBP

  • Prijavite se kako bi ste redovno dobijali naš bilten:
  •  
  •  
  • Kontakt za OCD

  • Ukoliko želite da sarađujete sa BCBP ili mrežama čiji smo članovi, ili želite da najavite svoje aktivnosti, pišite na:

   office@bezbednost.org

  •  
  •  
  •  
   
  • Snažnijim partnerstvom do veće bezbednosti i prosperiteta

  •  
  • Datum: 22. februar 2018.
   Goran Janićević, Marija Ignjatijević, Vladimir Trapara, Karl Volf, Frank Fobladije, Sonja Stojanović Gajić (foto: BCBP)
   Goran Janićević, Marija Ignjatijević, Vladimir Trapara, Karl Volf, Frank Fobladije, Sonja Stojanović Gajić (foto: BCBP)

   Srbija na dobar način koristi dostupne mehanizme partnerstva sa NATO u pogledu vojnih vežbi i mirovnih misija, ali ne i za razvoj namenske industrije, istaknuto je na konferenciji o vojnoj saradnji koju je 22. februara 2018. u Ziri organizovao Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP).

   Na otvaranju konferencije “Budućnost vojne saradnje Srbije” direktorka BCBP Sonja Stojanović Gajić je istakla značaj dijaloga na osnovu analiza i činjenica o tome koliko Srbija efektivno koristi mogućnosti koje joj stoje na raspolaganju u programu „Partnerstvo za mir“ za jačanje bezbednosti države i građana, kao i za ekonomske koristi saradnje.

   Pitanja bezbednosti su relevantnija nego ikad, a kako se priroda pretnji menja više nego pre je važno posegnuti za snažnijim partnerstvima, ocenila je u uvodnom govoru ambasadorka Kanade Kati Čaba. Kanada poštuje neutralnost Srbije, a vojne vežbe pomažu Srbiji da bude sigurnija i stabilnija i zato javnost treba da shvati prednosti saradnje, istakla je ambasadorka.

   Srbija efikasan partner u međunarodnim vojnim vežbama

   Vojska Srbije na dobar način koristi dostupne mehanizme partnerstva sa NATO u pogledu vojnih vežbi i obuka, ocenila je istraživačica BCBP Marija Ignjatijević. Medijska slika prikazuje saradnju sa Rusijom kao intenzivniju, ali fakti govore da je Srbija je od kada je 2006. pristupila Partnerstvu za mir učestvovala u 150 vežbi sa zemljama članicama, dok je sa Rusijom održala 12 vežbi, navela je ona.

   Srbija najčešće vežba sa zemljama iz susedstva, pre svega zbog geografske blizine, istorijskih kompatibilnosti vojski, kao i odsustva jezičkih barijera, istakla je Ignjatijević. Kroz vežbe se najbolje razvija interoperabilnost, sposobnost skladnog funkcionisanja snaga jedne zemlje sa snagama drugih zemalja. Velikim silama vežbanje sa Srbijom nije neophodno za izgradnju kapaciteta, dok je Srbiji sa vojnog, ali i sa političkog aspekta to izuzetno korisno, ocenila je istraživačica BCBP. Jedna od najvažnijih oblasti jačanja saradnje je u oblasti vanrednih situacija, istakla je ona.

   Frank Fobladije iz Komande Združenih snaga NATO u Napulju je naveo da je partnerstvo sa Srbijom jako zadovoljavajuće za NATO.  Srbija je veoma efikasan i proaktivan partner NATO, a Individualni akcioni plana partnerstva (IPAP) je najzahtevniji program partnerstva sa NATO, što je i ogledalo visoke spremnosti i ambicija Srbije, ocenio je on. Partnerstvom izgrađujemo zajedničku bezbednost, a za svaku zemlju je potpuno njena odluka da li će biti članica NATO ili ne, naveo je Fobladije.

   O iskustvu Austrije koja je poput Srbije vojno neutralna govorio je pukovnik Karl Volf, načelnik štaba i zamenik komandanta Međunarodnog centra Austrijskih oružanih snaga. Austrija kao višedecenijski učesnik u mirovnim misijama razvija kapacitete svoje vojske svuda gde odluke Saveta bezbednosti UN dozvoljavaju, kroz vežbe sa realnim situacijama i zajedničko iskustvo. Ključ za održavanje neutralnosti je ostajanje u okvirima rezolucija Saveta bezbednosti UN, a izgradnja poverenja kroz saradnju je najbolji način za neutralnu državu, naglasio je Volf.

   Dr Vladimir Trapara iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu složio se da bi Srbija kao neutralna država trebalo da se vodi načelom učešća isključivo u misijama koje su odobrene od Saveta bezbednosti UN. Trapara predviđa da će se vojna neutralnost nastaviti uz intenziviranje saradnje sa NATO u okviru PzM i IPAP-a, ali ne kroz vežbe koje bi Rusija posmatrala kao pretnje. Za ekonomski prosperitet i bezbednost Srbije neophodan je nastavak neutralnosti, Trapara je podvukao.

   Bojan Elek, Pjer Kolomina, Cezar Sančez Lopez, Katarina Đokic (foto: BCBP)
   Bojan Elek, Pjer Kolomina, Cezar Sančez Lopez, Katarina Đokic (foto: BCBP)
   Ekonomsko-odbrambena saradnja jača na papiru

   U delu diskusije posvećenom prilikama za razvoj namenske industrije Srbije kroz vojnu saradnju, istraživačica BCBP Katarina Đokić istakla je da je realizovan mali broj od dostupnih mehanizama za ekonomsku saradnju sa NATO.

   Kao dobre primere Đokić je navedela kodifikaciju i demilitarizaciju. Kodifikacija podrazumeva označavanje naoružanja koje se proizvodi ili koristi u Vojsci Srbije u skladu sa kodifikacionim sistemom NATO, što omogućava veću logističku saradnju u mirovnim operacijama i ulazak domaćih preduzeća namenske industrije u katalog u kome su vidljiva različitim naručiocima širom sveta. Demilitarizacija - uništavanje viška municije uspešno se sprovodi u TZR Kragujevac, uz korišćenje poverilačkih fondova NATO. Reč je o vrlo dobroj saradnji jer je Ministarstvo odbrane prepoznalo potrebu rešavanja problema viška municije i način da finansira tu potrebu, uz veliki biznis potencijal, ocenila je Đokić.

   Navedeno je da odbrambena industrija zapošljava više od 9.000 ljudi u Srbiji, da je naš najbolji izvozni proizvod malokalibarska municija, ali da treba unaprediti kontrolu izvoza i da industrija treba da se uključi u zajedničke projekte Evropske unije.

   O planovima Evropske unije govorio je Pjer Kolomina, istraživač Instituta za međunarodne i strateške odnose iz Pariza. Kolomina je istakao da se nalazimo na prekretnici kada se odlučuje o budućnosti zajedničke evropske odbrane, zbog čega je ova tema vrlo je aktuelna. Kroz Evropski fond za odbranu, koji je uspostavljen 2017. sa ciljem unapređenja sposobnosti EU u odbrambenoj industriji,  500 miliona evra će biti uloženo u razvoj namenske industrije, koji bi mogli biti dostupni i zemljama u pristupnom procesu EU.

   Predstavnik Erbas grupe Cezar Sančez Lopez istakao je značaj dobre uprave, vladavine prava i izvesnosti u zemljama u kojima Erbas posluje. Sa Srbijom je novija saradnja ostvarena prilikom nabavke višenamenskih helikoptera za Ministarstvo odbrane i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

   Vlada Srbije predvidela je 10 mera za ostvarivanje određenih ciljeva modernizacije i proizvodnje naoružanja. Međutim, ove mere su previše ambiciozno planirane i saradnja je ostala limitirana. Novi ciklus IPAP-a treba iskoristiti za rešavanje prepoznatih potreba u odbrani, Đokić je zaključila.

   Konferenciju organizuje Beogradski centar za bezbednosnu politiku u okviru projekta „Odnos Srbije i NATO: ka debati zasnovanoj na činjenicamaˮ, koji podržava Kanadski fond za lokalne inicijative (CFLI).

  •  
  • Postavite komentar

  •  
  •  
  • Pogledaj komentare

  •  
  •