•  
  •  
  • Kontakt za medije

  • Za sve informacije o aktivnostima BCBP obratite se saradnici za komunikacije:

   Dragana Belanović 064/647-9097

   dragana.belanovic@bezbednost.org

    

  •  
  •  
  • Info BCBP

  • Prijavite se kako bi ste redovno dobijali naš bilten:
  •  
  •  
  • Kontakt za OCD

  • Ukoliko želite da sarađujete sa BCBP ili mrežama čiji smo članovi, ili želite da najavite svoje aktivnosti, pišite na:

   office@bezbednost.org

  •  
  •  
  •  
   
  • U očekivanju Parade ponosa: manje o ljudskim pravima, više o bezbednosti događaja

  •  
  • Datum: 30. septembar 2011.
   Održavanje manifestacije „Parada ponosa" je pre svega događaj promovisanja osnovnih ljudskih i manjinskih prava LGBT populacije kojom pripadnici te populacije skreću pažnju da još uvek trpe diskriminaciju i pretnje nasiljem zbog svoje seksualne orijentacije. Uprkos tome, svedoci smo da se o najavljenom događaju govori i piše pre svega u kontekstu bezbednosti učesnika događaja, ali i sposobnosti državnih organa da se efikasno suprostave najavljenom nasilju i pretnjama upućenim kako učesnicima Parade tako i pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova.
   Prizor sa parade ponosa održane u oktobru 2010. godine
   Prizor sa parade ponosa održane u oktobru 2010. godine

    

   Organizatori ovogodišnje Parade ponosa, čije je održavanje zakazano za 2. oktobar u Beogradu, nekoliko su puta skretali pažnju državnim organima da je jasna i nedvosmislena osuda svakog pokušaja ili pripreme nasilja, prvi korak ka obezbeđivanju mirnog održavanja najavljenog događaja. U tom kontekstu, organizatori su pozdravili podršku (uglavnom verbalnu) koju su dobili od određenih političkih stranaka, kao i od određenih državnih funkcionera i organa.

   Koje su naučene lekcije nakon održavanja Parade 2010?

   Posle održavanje prošlogodišnje Parade ponosa, predstavnici države i civilnog društva ocenili su da je država pokazala da je jača od huligana, odnosno od onih koji su izazivali velike nerede na ulicama Beograda. To se pokazalo i posle hapšenja Ratka Mladića, kada je policija izjavila da lica koja su pokušala da izazovu nerede napadima na policiju, su ista ona koja su učestvovala u nemirima tokom održavanja Parade ponosa 2010. godine. Tom prilikom se, po rečima direktora policije pribegavalo i „preventivnim hapšenjima“. Imajući u vidu iskustvo sa ova dva događaja, kada je postojao veliki rizik po bezbednost građana i imovine Grada Beograda, organizatori Parade ponosa 2011. pozivaju organe zadužene za obezbećivanje događaja da postupaju identično, tj. da reaguju na sve pretnje i pozive na nasilje koje se upućuju od strane ekstremnih grupa i pojedinaca. Te pretnje su uglavnom upućene na Internet forumima i društvenim mrežama. Iz MUP-a Srbije stižu izjave da policija ovih dana intenzivno pregleda fejsbuk profile i internet forume kako bi pronašla organizatore i one koji pozivaju na nasilje protiv učesnika Parade. Protiv onih najozbiljnijih biće podnete i krivične prijave. Policija preko IP adresa lako dolazi do podataka sa kojeg je računara poslata preteća poruka.

   Organizatori Parade ponosa, u vezi sa pomenutim pretnjama, pozivaju nadležne organe da reaguju na sve pretnje i pozive na nasilje. S tim u vezi, oni osuđuju pozive određenih državnih funkcionera i političkih partija da se ovogodišnja Parada otkaže zbog visokog bezbednosnog rizika. Iako su organizatori svesni tog rizika, oni podsećaju nadležne organe na sve ustavne, zakonske i međunarodne norme koju državu i policiju obavezuju da jedan ovakav skup zaštiti. Povodom stavova nezavisnog policijskog sindikata u vezi sa Paradom, Goran Miletić, iz organizacionog odbora, je izjavio da takvi stavovi zastrašuju građane,  jer je to dokaz da u Srbiji i dalje ima onih koji su jači od policije i države.

   Koje su političke poruke povodom najavljene Parade?

   Činjenica da smo na kraju predizborne godine dovela je do toga da se većina naših političkih partija, uključujući kako one u vladi, tako i u opoziciji, nije jasno izjasnila o stavu da li su za održavanje Parade ponosa. Od partija koje su u vlasti, jedino su poznata mišljenja predsednika Jedinstvene Srbije, Dragana Markovića i predsednika SPS-a i ministra policije Ivice Dačića. Marković je protiv održavanja parade, jer smatra da bi ona mogla da dovede do nasilja, za čije će posledice biti odgovorni organizatori Parade. Pozvao je i ostale političke lidere da se izjasne po ovom pitanju, jer smatra da većina misli kao i on ali  da je njihovo ćutanje strategija za skupljanje predizbornih poena. Dragan Marković je za 2. oktobar u Jagodini, zakazao „pravu Paradu ponosa“ u vreme kada će se kako je naveo u Begoradu održavati „Parada srama“. 

   Komesar za ljudska prava LDP-a, Marko Karadžić smatra da Ustavom zagarantovano pravo ne sme biti tema rasprave, ali je takođe ogorčen činjenicom da stranke u vladi ništa nisu uradile kako bi pokazale da nasilje ne sme biti sredstvo za neki cilj. 

   Iz NS-a i SNS, oglasili su se da su protiv bilo kakve diskriminacije, ali i da ne odobravaju okupljanja koja izazivaju nerede i štetu na ulicima Beograda. Naglasili su i da trenutno ima mnogo više važnijih pitanja od održavanja Parade i optužili državu da pričom o paradi skreće sa tema gladnih i siromašnih.

   Da li MUP treba da donese konačnu odluku?

   Predstavnici više sindikata koji deluju u okviru MUP-a Srbije uputili su apel organizatorima Parade za njeno odlaganje i izneo saznanja policije o predstojećim rušilačkim demonstracijama ekstremnih grupa, operacijom pod nazivom „Beograd u plamenu“. Po ovom planu trebalo bi da se izvedu paljenja i demonstracije u prigradskim beogradskim opštinama, ali i u drugim gradovima Srbije. Predsednik Nezavisnog policijskog sindikata Srbije, Momčilo Vidojević, je podsetio na loše stanje opreme policije i izneo podatak da MUP ima punu zaštitnu opremu za samo 2300 policijaca, a da će u obezbeđivanju Parade biti angažovano 5000 pripadnika policije. Ministar policije, Ivica Dačić pozvao je organizatore Parade i inostranih organizacija koje ih podržavaju da pomognu u opremanju pripadnika MUP Srbije kako bi ih što adekvatnije zaštitili i dodao da će odlučno odgovoriti na sve napade uperene protiv policije. Ministar nije komentarisao istupe čelnika sindikalnih organizacija unutar MUP-a, dok su pojedine organizacije civilnog društva reagovale na to što sindikati istupaju sa političkim porukama i pozivima na neodržavanje skupa istupajući zajedno sa desničarskom organizacijom „Dveri“ koja je izričito protiv najavljene manifestacije. 

   LGBT zajednici u Srbiji stižu izjave podrške od strane ambasada zapadnih zemalja. Tako je ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik pozvala Vladu Srbije da učini sve kako bi se Parada održala, a policiju pohvalila za prošlogodišnje reagovanje i ohrabrila ih da ove godine postupe na isti način. Podršku Paradi dale su i ambasade Nemačke, Holandije, Švedske i Norveške. MUP Srbije i predstavnici ambasada EU su održali sastanak čija je tema bila bezbedenost osoblja ambasade koji bi se eventualno pojavili na Paradi. Međutim, ambasadori zemalja EU će za svoje eventualno prisustvo na Paradi ponosa sačekati američku bezbednosnu procenu.  

   Pored svega ovoga, mogućnost za otkazivanje Parade je još uvek otvorena. Po zakonu koji reguliše javna okupljanja rok za otkazivanje prijavljenog skupa je 12 sati pre najavljenog vremena održavanja. Jedan od najčešće pominjanih razloga za otkazivanja Parade je i nedavna eskalacija sukoba u severnom delu Kosova i Metohije i na administrativnim prelazima. Vlada Srbije na sednici održanoj 29. septembra se nije izjasnila u prilog ili protiv održavanja najavljenog skupa, uz indicije da odluku o tome treba delegirati MUP-u. Time bi se cela rasprava o održavanju najavljenog događaja u najvećoj meri svela na problem održavanja mira na ulicama gradova u Srbiji i bezbednosti učesnika događaja.

   Autori: Srđan Hercigonja i Nemanja Radojević, stažisti, BCBP  

  •  
  • Postavite komentar

  •  
  •  
  • Pogledaj komentare

  •  
  •