• Zaštitnik građana i Poverenik pokrenuli postupak za ocenu ustavnosti delova Zakona o el. komunikacijama i Zakona o VBA i VOA

• Datum: 30. septembar 2010.

Zaštitnik građana i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pokrenuli su danas pred Ustavnim sudom postupak ocene ustavnosti:

1. člana 128. Zakona o elektronskim komunikacijama, stava 1 i stava 5.,
      2. člana 13. stav 1. u vezi sa članom 12. stav 1. tačka 6) Zakona o Vojnobezbednosnoj agenciji i Vojnoobaveštajnoj agenciji i
      3. člana 16. stav 2. Zakona o vojnobezbednosnoj agenciji i Vojnoobaveštajnoj agenciji (VBA i VOA).

Osporene odredbe navedenih zakona nesaglasne su sa odredbom člana 41. stav 2. Ustava Republike Srbije jer dozvoljavaju primenu posebnih mera kojima se odstupa od tajnosti pisama i drugih sredstava komunikacije i tako zadire u privatnost građana ne samo u skladu sa sudskom odlukom, već i bez naloga suda.

Zaštitnik građana i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti podneli su predlog na inicijativu:

• Advokatske komore Srbije,
      • Beogradskog centra za bezbednosnu politiku,
      • Beogradskog centra za ljudska prava,
      • Građanskih inicijativa,
      • Koalicije za slobodan pristup informacijama od javnog značaja (članice koalicije: Građanske inicijative, Komitet pravnika za ljudska prava - JUKOM, Transparentnost Srbija, Toplički centar za demokratiju i ljudska prava, Resurs centar Negotin, Građanski savet opštine Kraljevo, Narodni parlament, Leskovac, Forum iuris Novi Sad, Fond za otvoreno društvo - Srbija, Udruženje građana „Sretenje“, Požega, Centar za unapređenje pravnih studija, Centar za civilnu edukaciju, Vršac, Centar za mir i demokratiju, Beogradski centar za ljudska prava, Inicijativa mladih za ljudska prava, Civilno udruženje Mađara u Srbiji „Argus“)
      • Komiteta pravnika za ljudska prava,
      • Nezavisnog udruženja novinara Srbije
      • Regionalnog centra za manjine,
      • Udruženja novinara Srbije,
      • Udruženja sudija Srbije,
      • Fonda za otvoreno društvo,
      • Helsinškog odbora za ljudska prava,
      • Centra za razvoj neprofitnog sektora,
      • Centra za regionalizam,
      • Queeria centra,
      • Više građana i građanki.