• Nastavljaju se pretnje BCBP-u

• Datum: 14. februar 2019.

„Bićete uništeni od prvog do poslednjeg” navodi se u pretećem pismu koje je stiglo na adresu Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) 13. februara 2019. godine.  Slično pismo je stiglo i drugim organizacijama civilnog društva.

BCBP je pretnje prijavio policiji, a protiv potpisnika pisma će podneti krivičnu prijavu. Očekujemo da će nadležne institucije u narednom periodu reagovati u skladu sa zakonom. Takođe, apelujemo na državne zvaničnike i medije da ne doprinose daljem širenju atmosfere neprijateljstva prema organizacijama civilnog društva.

U atmosferi u kojoj se svi koji kritički nadziru rad institucija proglašavaju izdajnicima države, ne čudi da pojedinci upućuju ovakve pretnje. U društvu se već godinama unazad stvara atmosfera neprijateljstva i straha od organizacija civilnog društva. Krajem prethodne godine, u Skupštini je vođena burna rasprava o pretnjama po bezbednost države i tom prilikom su istaknute izjave predstavnika BIA koji je kao najintenzivniju pretnju Srbiji naveo „prikriveno delovanje spoljnog faktora“ i njegov uticaj na pojedine opozicione političare, medije, nevladine organizacije i sindikate. Nakon ovakvih izjava, ne iznenađuju konstantni napadi na kritički nastrojene medijei organizacije civilnog društva.

Podsećamo da su ove pretnje poslednje u nizu napada na BCBP. U maju prethodne godine obijen je stan izvršnog direktora BCBP u kome živi sa suprugom i detetom, a pre toga, u avgustu 2016. godine na autu mu je bila ispisana preteća poruka „Čuvaj se” nakon niza izjava u vezi sa slučajem rušenja u Savamali. Osim toga, BCBP je u više navrata u javnosti optuživan da radi „po zadatku neke strane službe“ ili „da urušava bezbednosni sistem zemlje“.

BCBP, kao nezavisni istraživački centar radi na unapređenju bezbednosti građana i društva, zasnovanoj na demokratskim principima i poštovanju ljudskih prava već 22 godine i u narednom periodu će ostati posvećen rastrašivanju.