•  
  • Info BCBP

  • Prijavite se kako bi ste redovno dobijali naš bilten:
  •  
  •  
  •  
   
  •  
    • Ovaj projekat sprovodi Centar za evropske perspektive (CEP) iz Slovenije, u saradnji sa Beogradskim centrom za bezbednosnu politiku (BCBP) iz Srbije, Centrom za bezbednosne studije (CBS) iz Bosne i Hercegovine i Centrom za monitoring i istraživanje (CeMi) iz Crne Gore.

     Organizovani kriminal predstavlja veliki globalnii bezbebednosni rizik. Ilegalna trgovina oružjem je jedan od ključnih oblika kriminala definisanih u Konvenciji protiv organizovanog kriminala ustanovljenoj od strane Ujedinjenih nacija.

     Nakon oružanih sukoba tokom 90-ih na području Zapadnog Balkana, velike količine oružja, posebno naoružanje, završavaju na crnom tržištu. Ovaj region je i dalje važan za skladištenje i distribuciju ilegalnog oružja koje se dalje putem mreža organizovanog kriminala krijumčari u EU. Ova tema je od izuzetnog značaja, naročito za zemlje Šengen zone, ali i za celu Evropsku uniju. Nezakonito oružje ne koriste samo organizovane kriminalne grupe u sukobima kriminalnih bandi, već se ono koristi i za oružane pljačke i druge oblike nasilja na dnevnom nivou. Veoma važno pitanje je kupovina i upotreba ovog oružja od strane terorističkih i drugih ekstremnih grupa.

     Uzimajući u obzir sve ove rizike, OEBS i EU ulažu sve veće napore da sistematski ograniče krijamčarenje oružja sa područja Zapadnog Balkana. Više napora treba uložiti na lociranju početnih faza kriminalnih aktivnosti a neophodno je i pružanje podrške zemljama Zapadnog Balkana tokom upravljanja zalihama, viškom i uništenjem ovog oružja.

     Osnovni cilj START projekta je da se poboljša borba protiv nezakonite trgovine vatrenim oružjem u Dunavskom regionu kroz jačanje saradnje među stručnjacima i istraživačima (sprovođenje zakona i pravosudni organi). Bolja saradnja će stoga dovesti do povećanja nivoa bezbednosti na Zapadnom Balkanu, u Dunavskom regionu kao i u čitavoj Evropskoj uniji.

     Da bi se postigao ovaj cilj, Međunarodna mreža praktičara iz oblasti sprovođenja krivičnih zakona i saradnje pravosudnih organa, kao i istraživača i Europola treba biti poboljšana. Ovaj projekat ima za cilj jačanje aktivnosti sprovođenja zakona kao i jačanje bezbednosti u Dunavskom regionu.

     Geografska oblast:

     Projekat se odnosi na zemlje sa obe strane Šengen zone u Dunavskom regionu:

     - Austrija, Mađarska i Slovenija (EU Šengen zona);

     - Bugarska, Rumunija i Hrvatska (zemlje EU, ali ne i Šengen zone);

     - Srbija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora (zemlje potencijalni kandidati za članstvo u EU).

     Glavne predviđene aktivnosti su:

     1. Analiza potreba procene

     Partneri će ispitati postojeće izveštaje i inicijative na temu ovog projekta. Cilj je da se da procena postojeće situacije. Na osnovu nalaza procene potreba iz ove oblasti, biće izrađen izveštaj o trenutnom stanju stvari kao i agenda rada dvodnevnog seminara.

     2. Razmena i saradnja - seminar

     Ovaj dvodnevni seminar će uspostaviti platformu od oko 40 predstavnika. Ona će se odnositi na veštine i zadatke potrebne za uspešno obavljanje posla kriminalističke policije i tužilaca u oblasti nezakonite trgovine vatrenim oružjem i ilegalne akumulacije oružja sa ciljem razmene znanja, najboljih praksi i informacija između zemalja uzvodno i nizvodno od Dunava. Seminar će biti praktično orijentisan i imati za cilj razvijanje koncepta koherentnog prisustva, bolje saradnje i jačanja poverenja u borbi protiv skladištenja i nezakonite trgovine ovim oružjem, sa posebnim akcentom na rano obaveštavanje. Istraživači će doprineti stručnosti u ovoj oblasti.

     3. Pregled praćenja

     Seminar, a potom i analiza putem upitnika proceniće da li je trenutni nivo znanja o sprovođenju zakona na području Zapadnog Balkana dovoljan da se identifikuju uzroci, krijumčarske mreže, trendovi i ključne organizovane kriminalne grupe koje se bave ilegalnom trgovinom oružjem, kao i šta još može da se uradi po pitanju kontrole skladištenja i uništavanja ovog oružja. Ovaj izveštaj će navesti konkretan niz preporuka za buduće reforme u ovoj oblasti kao i kakvu vrstu podrške zemlje Evropske unije treba da pruže najugroženijim zemljama Zapadnog Balkana kroz različite inicijative. Konačni izveštaj projekta doprineće dizajniranju mehanizma Procene opasnosti ozbiljnog i organizovanog kriminala (OCTA) za Dunavski region, a Europol će biti u stanju da identifikuje glavne pretnje u oblasti nezakonite trgovine vatrenim oružjem u Dunavskom regionu.

     Projekat START promoviše bezbednost i dalje jačanje vladavine prava u borbi protiv organizovanog i ozbiljnog kriminala u Dunavskom području.

     Ovo direktno poboljšava okvire međunarodne saradnje i postoječih inicijativa. Takođe, u skladu je sa izgradnjom poverenja i poboljšanjem veština između država članica i nečlanica. Pored toga, doprinosi razmeni znanja, najboljih praksi i protoku informacija među krivičnim i sudskim organima zemalja koje se nalaze uzvodno i nizvodno u Dunavskom području. Projekat će uspostaviti platformu zainteresovanih strana i doprineti  proceni pretnji organizovanog kriminala u pomenutoj oblasti. Doneće i niz predloga kako da se unapredi saradnja među kriminalnom policijom i tužilaštvom. Doneće, takođe, i niz predloga za povećanje broja istraživanja u Dunavskom području. Europol će moći da koristi prikupljene informacije u svojim izveštajima i inicijativama. 

    • Tagovi: lako oružje, oružje, trgovina oružjem, organizovani kriminal
  •  
  • Postavite komentar

  •  
  •  
  • Pogledaj komentare

  •  
  •