•  
  •  
  • Kontakt za medije

  • Za sve informacije o aktivnostima BCBP obratite se saradnici za komunikacije:

   Dragana Belanović 064/647-9097

   dragana.belanovic@bezbednost.org

    

  •  
  •  
  • Info BCBP

  • Prijavite se kako bi ste redovno dobijali naš bilten:
  •  
  •  
  • Kontakt za OCD

  • Ukoliko želite da sarađujete sa BCBP ili mrežama čiji smo članovi, ili želite da najavite svoje aktivnosti, pišite na:

   office@bezbednost.org

  •  
  •  
  •  
   
  • Borba protiv korupcije u policiji, vojsci i službama će povećati integritet bezbednosnih institucija

  •  
  • Datum: 25. april 2014.
   Novinarke i novinari iz redakcija šest nacionalnih i sedam lokalnih i regionalnih medijskih kuća učestvovali su na treningu koji je Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) organizovao 24. i 25. aprila sa ciljem da obuči novinare za istraživanje korupcije u policiji, vojsci i službama bezbednosti.

   Novinari, učesnici treninga zajedno sa organizacionim timom BCBP
   Novinari, učesnici treninga zajedno sa organizacionim timom BCBP

   Na treningu održanom u biblioteci BCBP pokrenut je dijalog o ulozi institucija, medija i građana u borbi protiv korupcije u sektoru bezbednosti.Nakon treninga novinari će objaviti tekstove i TV i radio priloge u medijima za koje rade - Blic, Danas, Istinomer, Južne vesti, Kurir, Novosadska televizija, Politika, TV Kopernikus,Radio Novi Sad, Radio Kosovska Mitrovica, RTV Lav Užice, RTV Novi Pazar i RTV Preševo.

   Predsednik Upravnog odbora BCBP Miroslav Hadžić je istakao da se korupcija u Srbiji javlja kao način života i da je ona pokazatelj ekonomske krize, ali i njen element. On je naglasio da se korupcija često pojednostavljuje na ono što je vidljivo, najčešće mito.

   „Korupcija je uticaj na (pre)raspodelu moći, odnosno vlasti. Kada govorimo o korupciji, mi govorimo o jednom začaranom krugu. Sve je povezano, bez obzira od koje tačke u sistemu se kreće naleteće se na korupciju. Srbija je prožeta korupcijom i sve ad hoc političke akcije daće samo skromne rezultate. Protiv korupcije se istovremeno treba boriti sa dve strane - i sa vrha i odozdo, od građana“, smatra profesor Hadžić.

   Rizici od korupcije u policiji

   Istraživač BCBP Saša Đorđević je naglasio da u policiji postoji „plavi zid ćutnje” i da policajci nisu spremni da prijave korumpiranog kolegu, što uz nepostojanje zakona o zaštiti uzbunjivača sprečava borbu protiv korupcije u policiji. Kao ključne rizike od korupcije u policiji izdvojio je upravljanje ljudskim resursima, finansije, operativni rad i unutrašnju i spoljnu kontrolu.

   „Ne postoji sistem oglašavanja slobodnih mesta u MUP-u a kriterijumi za napredak u službi nisu poznati ni javnosti ni zaposlenima. Sva istraživanja pokazuju da građani, ali i sami policajci smatraju da se u MUP-u zapošljava preko rodbinskih i političkih veza. Pored toga, nisu jasno definisane nespojive delatnosti sa policijskim radom, što je takođe izvor korupcije u policiji. Sa druge strane, sektor unutrašnje kontrole nema ovlašćenje da kontroliše sve zaposlene u MUP-u“, istakao je Đorđević.

   Rizici od korupcije u MUP-u koje građani ne uočavaju, a veoma su štetni, jesu hitne i poverljive javne nabavke, istakao je Miloš Oparnica, načelnik Sektora unutrašnje kontrole policije. On je kao važne aktere borbe protiv korupcije u policiji istakao same organizacione jedinice u kojima zaposleni u MUP-u rade, interne revizore, ali i građane i medije. 

   Predstavnici Sektora unutrašnje kontrole i Uprave saobraćajne policije govore o rizicima od korupcije u MUP-u
   Predstavnici Sektora unutrašnje kontrole i Uprave saobraćajne policije govore o rizicima od korupcije u MUP-u

   „Korupcija pri javnim nabavkama se mora istraživati od početka postupka, kako bi se na vreme našli insajderi koji će moći da dovedu do dokaza. Problem je i što građani koji prijave da su dali mito nisu automatski abolirani, već od tužioca zavisi da li će umesto statusa izvršioca imati status svedoka. Od 10 građana koji su snimnjeni da su dali mito policajcu, samo troje je spremno da svedoči jer nemaju poverenja u sudstvo. Kao korupcija se ne prepoznaje ni nagrađivanje policajaca, koje se često ne radi na odgovarajući način pa policajci kradu policiju. Rešenje nije represija, već uticanje kroz izgradnju etike i planova integriteta. Ako postoji procedura, ne postoji voluntarizam. Ako nema voluntarizma, nema ni korupcije”, zaključio je Oparnica.

   MUP planira uvođenje video nadzora na Koridoru 10 na svim kontrolnim mestima, najavio je antikorupcijsku meru Boško Lukić iz Uprave saobraćajne policije. Kao faktore koji utiču na pojavu korupcije Lukić je naveo odnos građana prema kontroli, nepovoljnu sudsku praksu, nejasan pravni okvir i neefikasnost kontrole.

   „Većina vozača je spremna na nagodbu, ne doživljavaju sankciju kao prevenciju. Sudski postupci za korupciju su dugotrajni, a neretke su oslobađajuće presude i minimalne kazne. Slaba tehnička opremljenost, nepoznavanje propisa i neiskustvo starešina, uz slabu koordinaciju unutar samog ministarstva, neki su od uzroka neefikasnosti kontrole. Planirane mere za naredni period su: dalja edukacija, izrada plana integriteta, unapređenje specijalne kontrole, tehničko opremanje, usklađivanje zakonskih i podzakonskih akata i poboljšanje metodologije rada”, naveo je Lukić. 

   Diskusija o rizicima od korupcije u vojsci i službama bezbednosti
   Diskusija o rizicima od korupcije u vojsci i službama bezbednosti
   Korupcioni rizici u vojsci i službama bezbednosti

   Istraživački tim BCBP je novinarima predstavio i glavne rizike od korupcije u vojsci i bezbednosnim službama. Panelisti su istakli da službe bezbednosti rade pod velikim stepenom tajnosti, što ostavlja mnogo prostora za diskreciju, a opet smanjuje mogućnosti za razvoj sistema kontrole. Sistem odbraneје specifičan po veličini i kompleksnosti, što samo po sebi predstavlja prepreku za kontrolu.

    „Unapređivanje,ocenjivanje islanje u mirovne misijesu najveći rizici od korupcije u upravljanju ljudskim resursima u sistemu odbrane. Kadriranje je u službama bezbednosti uređeno pravilnicima, ali u realnosti funkcioniše znatno drugačije. Najbolji primer su kadrovske promene nakon izbora“, istakla je istraživačica BCBP Katarina Đokić.

   Drugi veliki izvor korupcije u sistemu odbrane su javne nabavke. Nabavke za odbranu i bezbednost mahom čine poverljive nabavke iz razloga nacionalnog interesa, pa se samim tim, one vrše mimo zakonskih procedura. Iako je donet novi zakon iz ove oblasti, sistem odbrane i dalje najveći broj nabavki vrši po starom zakonu.

   „Jedan od najbitnijih problema je u tome što je dovoljno da u Ministarstvu odbrane neko odluči da se u pojedinačnom slučaju radi o poverljivoj nabavci, da bi se ona izvršila mimo zakonskih procedura. Kada se radi o obaveštajnim službama, dovoljno je istaći podatak da u BIA 95% nabavki čine poverljive nabavke“, naveo je istraživač BCBP Vladimir Erceg

  •  
  • Postavite komentar

  •  
  •  
  • Pogledaj komentare

  •  
  •