•  
  •  
  • Kontakt za medije

  • Za sve informacije o aktivnostima BCBP obratite se saradnici za komunikacije:

   Dragana Belanović 064/647-9097

   dragana.belanovic@bezbednost.org

    

  •  
  •  
  • Info BCBP

  • Prijavite se kako bi ste redovno dobijali naš bilten:
  •  
  •  
  • Kontakt za OCD

  • Ukoliko želite da sarađujete sa BCBP ili mrežama čiji smo članovi, ili želite da najavite svoje aktivnosti, pišite na:

   office@bezbednost.org

  •  
  •  
  •  
   
  • Uspesi XXIII generacije stažista BCBP

  •  
  • Datum: 28. jun 2019.

   Učestvovanje u terenskim istraživanjima i studijskim putovanjima, izlaganje na panelu, objavljivanje kratkih analiza i doprinos Beogradskom bezbednosnom forumu i brojnim događajima u organizaciji BCBP samo su neke od aktivnosti XXIII generacije stažista i stažistkinja Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP)!

   Devetoro mladih ljudi koji su činili 23. generaciju programa stažiranja su pored predanog učenja i rada doneli mnogo energije i pomogli da stažiranje narednim generacijama bude još bolje.

   Objavljeni tekstovi

   Polaznici/e 23. generacije programa stažiranja objavili su kratke analize koje su pripremali sa mentorkama i mentorima:

   #bezbednostABC

   Stažisti i stažistkinje učestvovali su u inicijativi #bezbednostABC, koju je BCBP pokrenuo kako bi se mladima i svima koji žele da znaju više o bezbednosti približio koncept reforme sektora bezbednosti. Pored upoznavanja sa osnovnim pojmovima uz pomoć tima BCBP, stažisti su na radionici  koju je održao Nebojša Ratković iz Vikimedije Srbije naučili kako da predstave složene koncepte na Vikipediji  tako da građanima i studentima budu jasni.

   Zahvaljujući studentima i studentkinjama koji su bili uključeni u #bezbednostABC možete da čitate o hronologiji reforme službi bezbednosti, a na Vikipediji se nalaze sledeći članci:

   Kakav je značaj za njih imalo kreiranje neformalnih izvora učenja i koliko su oni danas važni studentima zainteresovanim za bezbednost učesnici su predstavili na panelu  posvećenom ovoj temi.

   „Zbog literature koja je često zastarela, studenti imaju potrebu da koriste onlajn izvore. Pojedini profesori i asistenti podstiču traženje informacija na internetu i uče studente kako da provere kredibilnost informacija koje pronađu, što je pristup koji bi trebalo da bude široko prihvaćen,“ stažistkinja BCBP Jelena Dadić je istakla.

   Drugi deo večeri bio je posvećen upoznavanju studenata i studentkinja koje zanimaju teme bezbednosti sa ljudima koji su dugo godina deo civilnog društva i akademske i međunarodne zajednice i razgovoru o putevima za razvoj karijere, kao i otvorenim programima za usavršavanje kroz neformalno obrazovanje.

   Terensko istraživanje

   Istraživački tim BCBP je tokom 2018. i 2019. sprovodio istraživanje o aktivistima i nezavisnim novinarima  u Srbiji. Stažisti i stažistkinje BCBP su bili značajna podrška u istraživanju na terenu širom Srbije.

   Stažistkinja BCBP na studijskom putovanju u Slovačku

   Na studijskom putovanju  u Slovačku u organizaciji OEBS-a i GlobSec-a posvećenom ulozi civilnog društva u reformi sektora bezbednosti i aktuelnim bezbednosnim izazovima učestvovala je stažistkinja BCBP Marina Radovanović.

   „Poseta institucijama kao što su Parlament i Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova, kao i sedište GlobSec-a omogućili su mi da vidim širu sliku i razumem dobre prakse reforme sektora bezbednosti u Slovačkoj“, istakla je Radovanović.

   Seminari u BCBP

   U okviru seminara koje je BCBP za njih organizovao, stažisti su učili o istraživanju praktičnih politika od istraživačice BCBP i koordinatorke programa stažiranja Marije Ignjatijević, dok je o integritetu u sektoru bezbednosti govorio saradnik BCBP Vladimir Erceg. Kako se izrađuje hronologija reforme sektora bezbednosti stažistima su prenele istraživačice BCBP Jelena Pejić  i Marija Ignjatijević. Seminar istraživačiceBCBP Katarine Đokić  bio je posvećen planiranju i izradi projekata. Direktorka BCBP Sonja Stojanović Gajić  predstavila je istoriju i razvoj organizacije, a o prevođenju stručnih tekstova na engleski sa novom generacijom stažista i stažistkinja razgovarala je saradnica za onlajn komunikacije BCBP Olga Boškov.

   Doprinos Beogradskom bezbednosnom forumu

   Stažisti i stažistkinje BCBP imaju priliku da se pridruže timu volontera Beogradskog bezbednosnog foruma, koji se održava svakog oktobra. Prethodne generacije istakle su da je BSF sjajna prilika za studente da otkriju kako se organizuje velika međunarodna konferencija, kakvi su ovakvi događaji „iza scene“ i kako diplomatija funkcioniše u praksi. Tokom 8. BSF-a, učesnici i učesnice prethodnih generacija programa stažiranja BCBP bili su deo grupe mladih koja se sastala  sa predsednikom Austrije Aleksandrom van der Belenom.

   Konkurs za novu generaciju stažista otvoren je do 1. septembra 2019.

   Rekli/e su o stažiranju…

   „Meni je stažiranje u BCBP značilo mnogo zbog kontakata, kako sa onima koji rade u BCBP-u, tako i sa partnerima, novinarima i celom grupom organizacija koje se bave bezbednosnim temama. Saznao sam više o upravljanju projektima i projektnom finansiranju u civilnom sektoru. Video sam kako je sedeti u kancelariji puno radno vreme, i da uglavnom nije strašno kada je dobra atmosfera u timu!“ Branislav Cvetković je istakao.

    

    

    

    

    

    

   „Program stažiranja pamtiću kao veoma značajno iskustvo za svoj profesionalni i lični razvoj. Posebno cenim posvećenost i predusretljivost čitavog tima BCBP. Uz istraživačice i istraživače uspela sam da unapredim stil pisanja i sopstveni istraživački izraz. S druge strane, kroz učešće u organizaciji međunarodnih i domaćih konferencija i prezentacija uvidela sam kako stoje stvari ’iza kulisa’, i kako protokol i umrežavanje funkcionišu u praksi,“ naglasila je Marina Radovanović.

    

    

    

    

    

   „Tokom stažiranja imao sam priliku da u praksi primenim znanja koja sam stekao na osnovnim i master akademskim studijama na Fakultetu političkih nauka. Na stažu sam pisao radove, prevodio tekstove i učestvovao u organizaciji brojnih događaja koje je BCBP organizovao. Dobio sam uvid u rad jedne organizacije civilnog društva, način njenog funkcionisanja, realizovanja projekata i sprovođenja istraživanja. Stažiranje u BCBP-u mi je značilo kao prilika da steknem nove veštine i znanja, upoznam ljude iz sektora bezbednosti i  dobijem novu perspektivu za sagledavanje ključnih pitanja i problema u sektoru bezbednosti,“ rekao je Pavle Nedić.

    

    

  •  
  • Postavite komentar

  •  
  •  
  • Pogledaj komentare

  •  
  •